Loes en Peter gooiden het roer om in 1995
Contact


KAZANI = Het raki stoken is een feest op zich. Andere leuke dingen doen op Kreta: Raki stoken en proeven en dansen en muziek maken. Het is een sociale aangelegenheid. We werken hier het hele jaar door. Maar een keer per jaar zijn we met andere dingen bezig als werken. Muziek maken en dansen en feesten, raki stoken en koken. In feite is het een distillerderij. Ja primitief en buiten. De buitenlucht maakt het toch even ruitelijk en ongedwongen. Je ruikt het verbranden van het hout, soms een beetje rook. Dan ruik je de natuur, vaak schapen om je heen. Een vleugje gegiste druiven uit de tonnen die klaarstaan om te branden. Naast deze geuren komt nog de lamsbout die in een hoekje naast de brandende kolen staat te braden. Ja aan een stok geprikt en dan gewoon in de grond. Af en toe draaien en opletten dat ie niet in het zand valt.

Kretenzer Raki en Peters Home Made Vruchtenlikeuren Informatie over het stoken van raki en het maken van sinaas- en appellikeur. Raki. In de provincie Chania spreekt men over Tsekoudia. Gewoon hetzelfde dus. Raki is een distillaat van gekneusde rijpe en overrijpe gegiste druiven en oude wijn. Het stoken gebeurt voornamelijk in oktober en november. Acht weken na de oogst van de druiven. Dit feest gaat gepaard met een gezellige familie en vrienden bijeenkomst. Soms met life music en altijd met vers gedistilleerde raki en ruime mate voedsel. Op het kool van het stoken in de stokerij worden lamsbouten gelegd, deze garen zachtjes door en de stemming stijgt!
Meer foto's van het rakifestival ziet u hier onder op deze pagina.

Onderstaande knoppen geven een korte omschrijving van de meeste hobby's die we hier actief beoefenen. Ze zijn hier ter plaatse goed te doen. Als wilt rusten wordt u niet gestoord van wat de anderen aan het doen zijn. Meestal doen we het met al 2 of 3 gasten die er zin in hebben.De verse raki wordt vermengd met suiker en sinaasappelen of appelen en citroen. De nieuwe likeuren moeten in het begin regelmatig op zijn kop gezet worden. Totdat alle suiker is opgenomen. Na 6 maanden, haal je voorzichtig de vruchten uit de raki. Je zeeft het geheel door een PLASTIC zeef. Je bottelt hem door een plastic trechter in glazen kleinere flesjes. De likeuren niet meer schudden. Je kunt ze jaren bewaren.
Jamas, Proost!